Le Blog de Pero et Tablety

J+7049



Mes rendez-vous
XP-Pen Artist 15.6 Pro grafický tablet s obrazovkou / monitorem Recenze : dokonalý parťák pro vÅ¡echny umělce a ilustrátory

Les échographies
NejlepÅ¡í Wacom Grafické tablety alternativy XP-Pen 3 vánoèní verze dárky

Les achats
Test / Recenze grafický tablet XP-Pen Artist 12 s displayem pro poloprofesionály a Photoshop


Test / Recenze grafický tablet XP-Pen Artist 12 s displayem pro poloprofesionály a Photoshop
Laik by zřejmě jen tápal, jaký je rozdíl mezi běžným a grafickým a tabletem. Zatímco běžný tablet nahrazuje funkci počítače nebo telefonu, grafický tablet je pomůckou pro grafiky, která jim nahrazuje papír a tužku.

Prostřednictvím grafického tabletu lze snadno přenášet malovaný obraz přímo do počítače a v reálném čase sledovat, co se nám vykresluje na monitoru. Běžná myÅ¡ by pro komplikované kresby nestačila a skenování náčrtů z papíru je časově i technicky náročné. S grafickými tablety je práce v grafických editorech výrazně jednodušší a mnoho designerů by si bez nich svojí práci ani nedokázalo představit.

A grafický tablety s displayem?

Ano, existují i tablety s displayem. Ty už tvoří skoro samostatnou jednotku, můžete na nich vytvořit celou ilustraci či obraz a v reálném čase vidíte na displayi výsledek i s úpravami, na rozdíl od technologie, která pouze přenese skicu z papíru do digitální podoby. Příkladem je třeba XP-Pen Artist 12.

Výhoda oproti běžným tabletům je ta, že jsou uzpůsobeny na precizní snímání dotykového pera. Displaye uzpůsobené na dotyk prstu používají odliÅ¡nou technologii a jsou skvělé na běžné použítí .



Podle čeho nakupovat grafické tablety

Rozlišení displeje

Snad nejdůležitějším parametrem je rozliÅ¡ení, právě tento parametr rozhoduje o přesnosti práce. RozliÅ¡ení nám říká, kolik pixelů (obrazových bodů) na displeji najdeme. Čím vyšší rozliÅ¡ení je, tím ostřeji bude obraz vypadat. ale samozřejmě záleží také na úhlopříčce, A u tabletů s úhlopříčkou okolo 9“ je už nutné volit Full HD rozliÅ¡ení alespoň 1920x1080.

Velikost a obrazovka

Velikost displeje je udávána v palcích a měří diagonální vzdálenost dvou rohových bodů na displeji.

Velikost a typ obrazovky, to jsou, společně s rozliÅ¡ením, směrodatné parametry pro výběr. Snadnou přenosnost i manipulaci zajistí tablety, jejichž velikost je podobná velikosti papíru A4, tedy pokud svojí velikostí nepřesáhnou 12 palců. Pro profesionální designery a návrháře se vyrábí i tablety s úhlopříčkou větší, než 20 palců. Zatímco základní modely do 10 palců lze nakoupit i do 1 tisíce korun, profi modely obvykle několik desítek tisíc korun.

Samotný typ obrazovky je rovněž podstatný, základní modely poskytnou jen pohled na prázdnou dotykovou plochu a uživatel musí svojí práci sledovat na monitoru. Pokročilé grafické tablety již disponují dotykovou LCD obrazovkou, kde přímo na tabletu sledují, co tvoří. Takové grafické tablety velmi připomínají běžné tablety. Je zde potřeba počítat s vyšší cenou, pokud se vÅ¡ak grafický tablet používá denně, je vhodné investovat do LCD displeje.

IPS LCD: Nejoblíbenější technologie napříč různými cenovými kategoriemi. Lepší kvalita obrazu, pozorovací úhly a menší spotřeba než TFT.

Nabízí věrné vykreslení barev a dobré pozorovací úhly, což znamená, že tablet je možné provozovat i ve světlých podmínkách, kdy vám na něj svítí slunce a lze ho sledovat i z ostrých úhlů.

Tlačítka pro snadnou práci

Součástí grafických tabletů jsou také kontextová a programovatelná tlačítka. Jejich přítomnost je pro náročnější grafiky nezbytností, jelikož jim velmi usnadňuje práci. Ne každý takový tablet těmito tlačítky disponuje a na jejich přítomnost je vhodné dát pozor. Pokud jste s takovým tabletem jeÅ¡tě nikdy nepracovali, je vhodné využít příležitosti a práci s ním si vyzkouÅ¡et, pokud to podmínky dovolují. Nejzákladnější grafické tablety jsou bez tlačítek a to představuje pro mnoho uživatelů problém.

Citlivost na tlak

Citlivost na tlak umožňuje s tabletem dělat věci, které s myší dělat nejdou anebo jen s vynaložením mnohem většího úsilí. Pomocí tlaku lze ve Photoshopu ovládat např. velikost Å¡tětce, jeho tvrdost, krytí a další parametry.

Velikost Å¡tětce vázaná na tlak pera se hodí např. k vymaskovávání složitých oblastí. Je-li třeba zajet do malých Å¡kvír, není nutné měnit velikost Å¡tětce klasickým způsobem, stačí ubrat na síle. Tlakem pera ovládané krytí ("opacity") Å¡tětce zase Å¡etří čas, když je potřeba na různá místa na snímku aplikovat úpravy s různou intenzitou.

Jaké další parametry sledovat

Mezi vedlejší parametry patří zejména integrovaná paměť, kompatibilita, přítomnost pera pro kreslení a také tvar. Každý má nároky jiné, zatímco někdo preferuje grafický tablet na stůl, jinému vyhovuje v provedení pro snadné držení v ruce. Modely se liší i umístěním tlačítek nebo přídavnými nožičkami pro podepření. Výběr grafických tabletů by se neměl brát na lehkou váhu a zvolit by se mělo takové zařízení, které bude nejlépe vyhovovat práci, pro které je určené.

Grafický tablet XP-Pen Artist 12 s Full HD displejem



Výrobce grafických tabletů XP-Pen přichází s novým modelem Artist 12 . Novinka je vybavena velkým 11,6" Full HD IPS displejem a v ceně pochopitelně dostanete i dotykové pero s více než 8 tisíci úrovněmi tlaku.

XP-Pen Artist 12 je opravdový nástroj ke kreaci a profesionálnímu designu. Navíc, jeho displej je schopný se zařadit do prostoru více monitorů. Můžete tak oživit vÅ¡echny vaÅ¡e nápady a jednoduÅ¡e je manipulovat pomocí styletu který vlastní Artist 12 .

IPS displej nicméně nepatří mezi úplnou Å¡pičku, nabídne jen 72% pokrytí NTSC a 8bitové barvy (16,7 milionů odstínů). Jeho kontrast dosahuje standardních 700:1, odezva činí 14 ms a jas může být až 250 cd/m2. Aktivní plocha činí 256 x 144 mm . Spolu s tabletem je dodáváno i dotykové pero P06 , které podporuje 8192 úrovní tlaku . Proti iPadu Pro jej tak není třeba dokupovat. Dalším rozdílem je i to, že jej není třeba nabíjet.

Tentký, lehký a pevný, Artist 12 vám umožní pracovat kde jen chcete. Vejde se do počítačové braÅ¡ny klasického typu. Měří 364.11 x 218.87 x 11.5 mm a váží 1,9 kg. Tablet nemá baterii, takže musí být připojen k napájení. Překvapením je vysoká maximální spotřeba 35 W. Kompatibilní je s operačními systémy Windows 7, MacOS X 10.12 a novějšími. V balení dostanete vedle tabletu a pera také 8 náhradní hroty, 3-in-1 kabel (HDMI, USB, AC) a další přísluÅ¡enství. Cena byla stanovena na $250 . XP-Pen Artist 12 Global oficiální eshop : (cliquez ici pour suivre le lien)

Artist 12 grafický tablet s obrazovka Test / Recenze

K naÅ¡emu dneÅ¡nímu testu. Před mnoha lety jsem testoval nejmenší z rodiny Wacom Cintiqů (12WX), panel byl TN, rozliÅ¡ení poměrně nízké (1280x800), samotný tablet byl dost silný, poměrně hřál, přesto mne tehdy uchvátil. I přes některé nedostatky, které jsem cítil. Či nedostatky, možná spíše omezení vyplývající jak z doby kdy byl vydán, tak tím, komu byl tablet určen.

Některé tyto limity se samozřejmě musí přesunout i na dnes testovaný 12“ XP-Pen Artist 12 . Je to dáno mnoha aspekty. Primární ale je, že doba pokročila a tak máme k dispozici FullHD panel s IPSovou technologií, sice 8-bit, ale velmi příjemný. Kvalita obrazu je podstatně vyšší než dříve, povrch je příjemně polomatný, je velmi dobře zpracován povrch. K tabletu vede jen jeden kabel, i když je to trochu fake, protože tento kabel vede od slučovače ke kterému vedou obligátní kabely tři. Změna je ale v ergonomii, váze, tlouÅ¡ťce panelu, míry optimalizace plochy, ovládacích prvcích. Tedy, nová generace.

Technické parametry

Aktivní pracovní plocha: 256 x 144 mm

Rozměry: 364.11 x 218.87 x 11.5 mm

Rozlišení: 5080 LPI

Poměr stran: 16:9

Počet úrovní přítlaku: 8192

Barevný gamut: 72% NTSC

Kontrast displeje: 700:1

Počet barev: 16,7 milionu

Pozorovací úhly (horizontální / vertikální): 178° / 178°

Pero Typ: tlakově senzitivní, bezdrátové, bezbateriové

Tlačítka: 6 expresních kláves + 1 touch Strip

Rozhraní: 3-in-1 kabel (HDMI, USB, AC)

podporované OS: Windows 7 a novější, Mac OS 11.1 a novější

Artist 12 oficiální stránky: (cliquez ici pour suivre le lien)

Baleni a jeho obsah



Společnost XP-Pen není ve výrobě tabletů žádným nováčkem a na svém kontě už několik modelů má, značný rozdíl oproti dřívějším modelům je vÅ¡ak v prezentaci a balení. Dřívější krabice z obyčejného papíru bez větší mechanické ochrany byly nahrazeny a nyní vám dorazí na stůl tablet úhledně zabalený v pevné krabici, jejíž obsah také nevypadá Å¡patně.



Krabička je klasická, víko se vysouvá nahoru a uvnitř najdeme další kartonový samostatný box, který skrývá dvě podstatné součásti tabletu. Nejdříve je zde ukrytý stojánek a teprve uvnitř, řádně stojánkem skrytý, tablet.

Jestliže box vyjmeme najdeme další. V tom je zbytek, parádní penál s perem a hroty, maličký zdroj s vyměnitelnou zástrčkou (v balení jsou oba standardy, jak evropský, tak zámoří). Ze zdroje vede napájení zakočený plochým konektorem, ten se zapojuje do samčího konektoru na základní kabeláži. K samotnému tabletu vede jen jeden kabel. Nejdříve je ale nutné dostat do tohoto kabelu vÅ¡e potřebné. Napájení panelu, informace o poloze pera a také obraz. V kabeláži je ústřední křižovatka, místo, kam vede jak video, tak USB, tak zdroj. Z tohoto místa pak vychází samotné připojení tabletu – ve výsledku jeden kabel s délkou cca 1,5m. Z křižovatky vycházející kabely mají délku okolo 30 cm. Od zdroje pak jde kabel o délce cca 1,8m.



IPS displej s vysokým FHD rozlišením



XP-Pen Artist 12 poskytuje velmi jasné zobrazení, takže každý detail bude na obrazovce velmi zřetelně vidět. IPS displej s FHD rozliÅ¡ením 1.920 x 1.080 poskytuje Å¡iroký pozorovací úhel 178° a zobrazuje 16,7 milionů barev. IPS s LED podsvícení displeje umožňuje zachování barevnosti a kontrastu i při změně pozorovacího úhlu.

Full HD displej poskytuje velkou čistotu, takže můžete na obrazovce vidět sebemenší detail. Snížená paralaxa vám také dává plnou kontrolu, kurzor je přesně tam, kde jej chcete mít. To vÅ¡e znamená, že kreslení na Artist 12 je stejně přirozené jako kreslení na papíře. Přirozená, intuitivní práce a zvýšená produktivita jako bonus - skicování, malování, design a úpravy přímo na obrazovce.

Samotný panel má polomatnou vrchní vrstvu. Jak dokládá fotografie, samozřejmě odráží, ale v rámci běžného pozorovacího úhlu poměrně málo a hlavně nikoliv ostře. Míra jasu je podle mého názoru ideální, při předklonění na tablet má uživatel mít přehled o obsahu – obrazu a musí u zařízení vydržet, tedy nebýt ozářen. Kvalita obrazu je subjektivně velmi dobrá, stejně tak se mi líbily pozorovací úhly. Uživatel nemusí být strnule v jedné pozici, aby na tablet dobře viděl. Plocha se samozřejmě v případě mastných rukou „mastí“, ale ani to není nějak zásadní. Jinými slovy, povrch je pro práci připraven výborně.

Pero a jeho vzhled



Tvorba tužkou nebo perem je tím nejpřirozenějším způsobem, který nemůže běžná myÅ¡ nijak nahradit. Artist 12 se svým novým tlakově citlivým perem P06 se právě pocitu z použití klasické tužky nebo pera velmi blíží. Nabízí 8192 úrovní přítlaku pera pro přesné tahy Å¡tětcem, tužkou a ostatními nástroji.
Hrot pera má ve srovnání s předchůdcem menší aktivační přítlak pro přesnější kreslení tenkých čar, což je v praxi více než užitečné. Bude tak stačit jak začátečníkům, tak středně pokročilým grafikům a webdesignérům.
Jedná se o takzvané pasivní zařízení, které nepotřebuje baterie. Hrot pera často podléhá opotřebení, proto je vyměnitelný. Hrot je vyrobený z plastového materiálu. Pro konkrétní stylus může být k dispozici několik druhů hrotů. Ty se ale liší odliÅ¡nými mechanickými vlastnostmi, které při kreslení a psaní kladou různý odpor.

Pero se tak drží velmi pohodlně a zároveň minimalizuje možnost vyklouznutí i v případě, že se vám často potí ruce. Po straně jsou pak umístěna dvě tlačítka, která simulují funkce pravého tlačítka myÅ¡i a scrollovacího kolečka. Je jim ale možné přiřadit v ovládacím softwaru i zcela jiné funkce.

Funkční Tlačítka



Proužky Touch Strip s přepínáním mezi čtyřmi konfigurovatelnými funkcemi (výchozí nastavení obsahuje: tlouÅ¡ťku Å¡tětce, zoom, scrollování a rotaci plátna na obrazovce .

Hardwarových tlačítek je celkem 6 , Touch Strips a Radial menu pro velkou úsporu času pomocí namapování klávesových zkratek a jiných nejčastěji používaných funkcí .

Tradičně dobré je ovládání tlačítky, ta jsou samozřejmě programovatelná per aplikace a ani mi nechybí vymoženosti jako touch či více tlačítek. Úplně si vystačím s tím, že mám k dispozici cca 8 funkcí (na aplikaci).

Výchozí nastavení se mi poměrně líbí, možná až na UNDO, které je, než jej zažijete, trochu nebezpečné. Když už ale o něm víte, tak třeba pro malování v Krita skvělé. VÅ¡e je jinak tak, jak má být. Včetně zobrazení stisknuté funkce na monitoru.

Instalace a používání



Tablet od XP-Pen podporuje operační systémy Windows i Mac OS X. My jsme jej používali pod Windows 10. JeÅ¡tě před připojením tabletu k počítači je nutné nainstalovat obslužný software. Ten je možné sáhnout ze stránek výrobce .

Celý proces instalace zabral sotva pár minut. Je velmi intuitivní, což přijde vhod především uživatelům, kteří neumí anglicky nebo německy. Česká lokalizace totiž není k dispozici. Posledním krokem instalace je připojení tabletu – do párovacího režimu se tablet přepne delším stiskem pohotovostního tlačítka.

Díky instalaci získáte kompletní přístup k nastavení tabletu. Obslužný software má velmi jednoduchou grafiku, díky tomu je ale velmi přehledný. Možností nastavení je přitom opravu hodně, koneckonců i proto výrobce jednotlivé položky rozdělil do několika různých nabídek. Nastavit v obslužném softwaru můžete funkce pro vÅ¡echna Hardwarových Tlačítka , i funkce tlačítek na peru.



Tablet A Photoshop



Grafický tablet jsem zakoupil primárně ke své profesi fotografa a retušéra. Ve spojení s Photoshopem se jedná opravdu o silnou zbraň. Hlavní předností je práce s tužkou, která je rozhodně přirozenější a pohodlnější než práce s myší. Dává Vám tak možnost dosáhnout lepších výsledků v detailech a přesných tahů.

Použití grafického tabletu Vám umožňuje více než jen jemnější práci. Díky programovatelným tlačítkům a dotykové ploÅ¡e lze urychlit VaÅ¡e workflow, což ocení vÅ¡ichni Ti, kteří tráví u retuší a úprav dlouhé hodiny.



Photoshop nám nabízí mnoho funkcí, kde můžeme využít elektronické pero. Lze si nastavit na míru intenzitu přítlaků Å¡tětce, průhlednost i tvar Å¡tětce. Zkuste si třeba skicovat či air-brushovat pleť … to je potom jízda – toto funguje s tabletem přímo dokonale. Nejdůležitější je pro mě využití tabletu při maskování. Umožní mi práci klidně i o velikosti 3 pixelů, kdy jsem schopný dělat přesné řezy, rovné čáry čehož jsem s myší nikdy nedosáhl.

Osobně už si nemumím představit práci ve Photoshopu bez použití tabletu. Negativa tabletu ve spojení s Photoshopem z mého pohledu téměř žádná nejsou, snad jen pro ty, kteří často cestují a pracují s fotografiemi „za letu“ – ve vlaku, v autě či na letiÅ¡ti, bude jistě příjemnější pracovat s touchpadem či myší.



Závěrečné hodnocení

Je vaším primárním strojem procesorově a kartou výkonný notebook, který zastupuje desktop a k němu uvažujete o tabletu a i panelu? Pak je tento XP-Pen Artist 12 bezkonkurenčně vynikající řeÅ¡ení. Výborné zobrazení, perfektní tablet, skvělé zpracování, možnost mobility ve smyslu přenositelnosti, nikoliv užití bez napájení, vysoké rozliÅ¡ení v poměru 16/9.

Pokračujme. Máte monitor 16/9 a chcete tablet který budete používat pro malování a monitor pro ostatní? Pořád skvělá volba.

Artist 12 je tím nejlevnějším displayem tabletem v nabídce společnosti XP-Pen . Ať jste začínající grafik nebo profesionál v oboru, tak s tímto tabletem můžete jednoduÅ¡e malovat, gumovat nebo retuÅ¡ovat své fotografie přímo na displeji a neházet oko na druhý monitor počítače.
Message déposé le 12.02.2019 à 09:54 - Commentaires (0)




 Ajouter un commentaire

Votre nom


Votre e-mail


Votre commentaire


 Livre d'Or

 Contact



Tous les messages
XP-Pen Artist 15.6 Pro grafický tablet s obrazovkou / monitorem Recenze : dokonalý parťák pro vÅ¡echny umělce a ilustrátory
Test / Recenze grafický tablet XP-Pen Artist 12 s displayem pro poloprofesionály a Photoshop
NejlepÅ¡í Wacom Grafické tablety alternativy XP-Pen 3 vánoèní verze dárky


Créez votre blog sur Blog-grossesse.com
EVJF
Mariage